Ønsker du å ta med deg hunden din på reise?
Om du skal på reise enten innenlands eller utenlands, kan det fort bli mange ting å tenke og huske på.
Det å ta med seg sin 4-bente venn på reise, er nærmest blitt obligatorisk her.
Men om man skal legge reisen til et annet land, så er det et par ting som er spesielt viktig!
Det å dra ut av landet er sjeldent et problem, men man vil jo gjerne komme hjem igjen også. Angående returen så er det dessverre sånn at flere har gått på noen skikkelige smeller på vei hjem. Så med andre ord, om man ikke har ting i orden så kan det hele fort resultere i en tid krevende- og økonomisk utfordring for dem fleste.
Så planlegger du tur til utlandet er det svært viktig at du snakker med en veterinær i god tid før avreise.
Hunden må f.eks ha gyldig rabies vaksine ved utenlands reise, og denne vaksinen har en karantene tid på hele 21 dager!
Les mer om vaksinering HER
Nederst på siden ligger det forskjellige linker til Mattilsynet`s sider, se lengre ned.
Når du først tar med deg din 4-bente venn på biltur, så er det for det første viktig at den blir sikret ordentlig i bilen.
Dette går på både sikkerheten og tryggheten, til absolutt alle som oppholder seg i bilen.
Det at hunden sikres er minst like viktig, som at du selv tar på deg bilbeltet.
Om det iløpet av turen skulle oppstå en «litt» for brå stopp, kan i verste fall en usikret hund bli slengt rundt i bilen, dette utgjør en risiko for at både hunden og andre i bilen, hvor det kan bli alvorlige skader.
Kjapt oppsummert, krav for reise med hund innenfor EU, er følgende:
- EU-pass
- ID- Chip
- Behandling mot revens dvergbendelorm
- Rabies vaksine (+ 21 dager)
Her kan dere se vår sjekk liste, for litt lengre turer:
- Fôr/mat
- Vann
- Mat og vann skåler
- Sele og bånd
- Reisebur med et godt liggeunderlag, som ikke sklir!
- Ekstra pledd
- EU-pass (Dobbelt sjekkes alltid alle datoer, både på vaksiner og ormekur, opp mot varigheten på reisen)
- Reisesyketabletter (Dette kan fås på resept av veterinær. Reisesyketabletter skal KUN brukes vis behovet er tilstede! Vi har dem med oss KUN som en nødløsning. da en av hundene tidvis kan bli veldig utilpass ved veldig svingete veier m.m.)
- Evt fôr tilskudd/Medisiner (vis det skulle være behov for dettte)
- Førstehjelpsutstyr
- Klosaks/Klofil
- Tanngelê
- Godbiter /leker
Husk å ta hensyn til temperatur og vær:
- Ved høy temperatur/varmt vær – Har vi med kjølematter og Silvershade
- Ved lav temperatur/kaldt vær – Har vi med varmematter/varmeputer
- I tillegg varierer vi hvilke underlag som blir brukt i transport burene.
Her MÅ det tas hensyn til hvert enkelt individ, noen liker det gjerne kaldere eller varmere en andre. - Eksempel vedrørende underlag:
– Når det er varmt, blir det brukt et tynt underlag. f.eks. et enkelt tynt pledd eller tynn
vetbed o.l. – Pass alltid på at underlag, ikke kan skli under transport!
-Når det er kaldt, blir det tykkere underlag. Her får dem gjerne noen ekstra pledd
som er gode og varme, saueskinn o.l. i tillegg til det opprinnelige underlaget. Da får
dem i det minste muligheten til å surret seg inn (pakke seg inn) ved behov.
Det må også beregnes lengre tid på selve reisen. Fordi det må legges inn gode pauser, hvor hunden kan få mulighet til å lufte seg, få strekt på seg, får drikke, mat og gå på do.
Litt mer angående transport av kjæledyr i bil:
Vi mener jo at hunden helst bør få sitte i et fastspent transport bur, som er godkjent for bruk i bil (Helst av en type som er kollisjontestet).
I tillegg er det viktig å huske at transportburet ikke skal være for stort, det skal faktisk være relativt trangt. Slik at det er minimal risiko for at hunden blir slengt vegg-i-mellom, inni buret sitt ved en brå stopp eller kollisjon.
Hvor man plasserer buret er også en ting man må tenke på…
Anbefalingen er at buret blir plassert (fastspent) i bagasjerommet. Bagasjerommet er stedet med minst «friksjon», som ofte kan være fordelsmessig for hunden(e). Spesielt om hunden(e) har lett for å bli bilsyke o.l.
Et sted som ofte blir brukt er baksete, dette er faktisk stedet i bilen med mest «friksjon» , så har du en hund som blir lett bilsyk bør du virkelig unngå baksetet.
Også har vi passasjersetet da, som ofte blir brukt av «oss» med små hunder. Men her er det viktig å legge seg i merke at vis du skal ha hund i passasjersetet – så MÅ airbag`n deaktiveres på den siden.
For og nevne et lite sted til i bilen med lite «friksjon» , så er det gulvet i bilen foran passasjersetet. Noen hunder kan også dra nytte av å sitte «høyere» i bilen, slik at dem får mulighet til å titte ut vinduet.
Om du derimot ikke skulle ha plass til et bur, kan det alternativt brukes en bil sele beregnet for hund. Slike får man kjøpe i x antall varianter hos x antall forretninger.
Det også viktig at hunden gradvis blir vennet til bilkjøring, da dette er noe som fra naturens side er fullstendig unaturlig. Gradvis tilvenning av bilkjøring fra hunden er valp, kan i tillegg forebygge bilsyke ved senere tidspunkt.
Litt mer vedrørende viktigheten av forehåndsregler ved utenlands reise.
I forbindelse med rabies vaksinering, kan det i noen tilfeller være nødvendig at det blir utført en blodprøvekontroll, for å undersøke verdien av antistoffer.
Om det er tilfellet, så blir blodprøvekontrollen utført 30 dager etter at hunden fikk rabies vaksinen. Vis antistoffnivået er tilfredsstillende, så er det fremdeles en karantene tid på hele 90 dager, etter blodprøvekontrollen ble utført.
Derimot om det skulle vise seg at antistoffnivået IKKE er tilfredsstillende, må hunden revaksineres, for at det deretter tas ny blodprøvekontroll (etter 30 dager senere), om nivået da er tilfredsstillende, så er det fremdeles en karantene tid på 90 dager fra siste blodprøvekontroll ble utført, før man kan reise ut/inn av landet.
Dette vil i teorien si at
Ved 1 vaksine, så blir det 30 + 90 dager
Ved 1 vaksine + revaksinering, så blir det 30 + 30 + 90 dager
I verste fall vil altså dette kunne ta opptil 5 måneder.
Dette er selvfølgelig et «worst case scenario» , men alikevel et krav ved reise til tredjeland. nevner det – for å bevisstgjøre viktigheten med å være ute i god tid)
OBS!
HUSK at det alltid er reglene i det landet man drar inn i, som er gjeldende.
Det vil si at selv om f.eks. om alt er i orden for at man tar hunden med seg til Danmark og man skal videre til Tyskland, så må man sjekke reglene for både Danmark og Tyskland.
Ikke minst, HUSK og sjekk reglene for tilbakeførsel /returen. Det ville vert utrolig bittert, om det dukket opp problemer og man ble stående på grensen til Norge. Bare fordi man hadde glemt å sjekke kravene for tilbakeførsel/innreise til Norge etter en flott tur.
Linker til forskjellige informasjonskilder finner du under.
Informasjon fra Mattilsynet sine sider:
- Veileder: Slik reiser du med kjæledyret ditt
- Hva må du tenke på, før reiser med hund i Europa
- Import av kjæledyr og konkurransedyr
- Oversikt over krav il privat reise med kjæledyr som kommer inn over den norske grensen
- Hva skjer hvis du reiser med kjæledyr til Norge uten å oppfylle kravene?
Litt kort om import av hund.
Om man bestemmer seg for å kjøpe hund fra utlandet er det noen punkter man bør tenke på:
- Er det nødvendig å importere? Eller finnes det hunder her til lands?
- Går innførselen under privat eller kommersiell import? Husk at man må registrere seg hos Mattilsynet
- Husk at kjøper / importør, er nødt til og foreta samme reise som hunden, evt at man har gjennomført samme reise som hunden max 5 dager før!!!
- Har du undersøkt regelverket nøye og at det eventuell er en seriøs oppdretter (f.eks. undersøk at oppdretter er medlem hos landets kennel klubb)
- Er hunden id-chippet og følges den av Eu-pass?
- Følges hunden av kjøpskontrakt og export pedigree? Dette er nødvendig iforhold til fortolling og at hunden skal kunne registreres her i landet. Husk at ved fortolling må man regne med å måtte betale fortollingsavgift og 25% moms av verdien (kjøpesummen), om man overskride den tollfrie verdi grensen ved innreise til landet. Om verdi grensen overskrides, beregnes momsen av total verdien, uten fratrekk av verdien for tollfri kvote. (pr nå er denne verdi grensen på kr 3000 ved opphold på under 24 timer utenfor tollområdet og på kr 6000 ved opphold på mer en 24 timer)
- Husk at hunden også må fylle minst 3 mnd (12 uker) før den kan få rabies vaksine, deretter er det en karantene tid på 21 dager – FØR hunden kan bringes inn til Norge. Dette vil i teorien si at hunden tidligst kan innføres til Norge når den er 3 mnd og 21 dager (om den får rabies vaksinen nøyaktig den dagen den fyller 12 uker). Så ved import, vil du ikke kunne få en valp på 8 uker, som du ville kunne fått ved kjøp av hund i Norge. OBS: For at rabies vaksinen skal være gyldig, MÅ hunden være id-chippet før vaksinen gis (enten at den allerede har id-chip, eller at den før id-chip like før rabies vaksinen blir gitt – samme dag)
- Hunden må også være behandlet mot revens dvergbendelorm før innreise til Norge. Her er det egne regler for forløpet av behandlingen. Hunden må behandles av autorisert veterinær som fører dette inn og stempler i EU-passet til hunden minst 24 timer før innreise, behandlingen er «gyldig» i 5 døgn fra behandlings tidspunktet. Dvs at f.eks: vis hunden får behandling kl 12.15 mandag, kan hunden ikke innføres til landet før tidligst kl 12.16 på tirsdagen, men den må innføres før kl 12.15 lørdag (innen 120 timer)
- Sjekk alltid lovverket! Det er også mulig og ta kontakt med mattilsynet (pr tlf eller e-post) hvor man kan få hjelp og veiledning i forbindelse med import.
«Advarsel»
Sjekk alltid reglene for de aktuelle landene som skal besøkes! og snakk med din veterinær angående hvilke krav det er til utlandsreise og ikke minst hvilke krav det er for innreisen til Norge.
Selv om man var på reise i fjord, kan det være andre regler å ta hensyn til i år.
Regelverket forandrer seg stadig, så det er ingen garanti for at overstående informasjon vil være tilfredsstillende eller gyldig ved et senere tidspunkt!