Rasebeskrivelse

Prazsky Krysarik

Opprinnelseland: Tsjekkia
FCI gruppe: 9 selskapshund Rasenr: 363
Anerkjent av nationale FCI-klubber: CMUK, NKK, SKK, kennelliitto, VDH og DKK
Prazsky Krysarik ble anerkjent av FCI på midlertidig grunnlag 29.04.2019

Levealder 10-14 år
Vekt: ideal ca 2,6 kg Høyde: fra 20-26 cm ideal 21-23 cm
Utseende:
Liten, glatt håret, oppmerksom og livlig hund.
Med tydelig kjønnspreg , og en kompakt og nesten kvadratisk kropp.
Dette er en hund som har god bevegelighet, raske bevegelser og god utholdenhet til tross for sin størrelse.
Hundens pels finnes i både kort håret og langhåret, og i dem forskjellige farge variantene:
Svart med tan, brun med tan, lilla med tan, merle, gul og rød.

Historie:
Prazsky krysarik er trolig Tsjekkia`s eldste hunderase. Den lille hunden var svært populær hos de adle, den var å finne på kongens slott i Praha og ved det Tsjekkiske hof på grunn av dens vennlige og familiekjære holdning. Det ble også gitt bort hunder som «gave» til andre kongedømmer og herskere (derav ankom rasen Europa). På grunn av rasens smidige, raske bevegelser og gode luktesans ble den opprinnelig brukt til å jage og jakte på rotter (derav det historiske navnet «rottejager»). Hundene bodde innendørs, var lydige, holdt mus/rotter borte og var godt selskap for både store og små.

Egenskaper og bruksområder:
Hunden har kjappe smidige bevegelser, utmerkede luktesans og er energisk. Noe som betyr at den trenger regelmessig mosjon og aktiviteter for å kunne trivet.
Hunden trivest ikke med å være alene, den er familie kjær og liker seg best i nærheten av sin familie. Den tilbringer helst sin tid inntil og oppå sine kjære og er hengivende ovenfor kjente, men kan være reservert og skeptisk mot fremmede.
Fordi det er en energisk, leken, nysgjerrig, hengivende rase, så er den ofte lettlært og arbeidsvillig for sin eier.
Dette spesielt siden den «elsker» å finne på ting med sin eiere.
Rasen ble avlet frem til et allsidig formål, den bodde tett oppå sin familie, den lekte med barna, var kontakt –og oppmerksomhets søkende – underholdt gjerne med sine «sprell», var årvåken og alltid på «jobb», da den var en iherdig jeger iforhold til å holdt mus og rotter borte, den hoppet, klatret og på grunn av sin størrelse kom den til på de fleste steder. Rasen innesitter fremdeles sine jakt instinkt og en utmerket luktesans, så trivest godt med å få utløp for dette ved å f.eks. gå spor o.l.
Rasen er veldig allsidig og man kan se at den blir brukt i dem fleste hundeaktiviteter, for og nevne noen lydighet, triks, spor, agility m.m.

Helse:
Det kan forekomme patellaluksasjon, men omfanget på dette er uvisst. Ved felling av melketenner er det mulig at noen må trekkes, dette må man være oppmerksom på og følge opp om ikke alle løsner og faller ut. Tennene sitter tett inni den lille munnen, så godt tannstell er nødvendig i forhold til tannstein og andre tannplager.

Referanser:
Australianpragueratterclub.com, Kpppk.cz, spkk.se, nkk.no, vdh.de prazsky-krysarik.dk, hunde-zone.at, cmku.cz, dpkk-ev.de, prazsky-krysarik.dk,