Vaksinering

Vaksinasjon av hund deles i to kategorier: kjernevaksiner og tilleggvaksiner.

Kjernevaksinene anbefales til alle hunder og omfatter vaksinasjon mot alvorlige infeksjonssykdommer som er svært smittsomme og som kan ha høy mortalitet (valpesyke-, parvo- og hepatittvaksine).

Tilleggvaksiner er vaksiner mot mindre alvorlige infeksjonssykdommer og- eller sykdommer som forekommer sjelden i Norge.
Dette er derimot vaksiner som anbefales til hunder, som enten befinner seg på steder med høyt smittepress og- eller ved utenlands reiser, hvor det vil kunne være spesiell risiko for eksponering for de aktuelle eksponentene.

Beskyttelse og vaksinering av valper:

Beskyttelse av valper er særdeles viktig.
I speddyrsperioden oppnås dette gjennom at antistoffer overføres fra morsdyret til speddyrene (valpene)
Valpens nedbrytingen av disse antistoffene foregår gradvis, og i perioden før egenproduksjonen har kommet ordentlig i gang, er valpene særlig sårbare for infeksjoner og sykdommer.

Det er først når valpen oppnår en alder på omtrent 12 uker, at nivået av disse antistoffene vanligvis vil kunne anses som ubetydelige.
Og derfor er 12 ukers alder, det gunstigste tidspunktet for å starte vaksinering. Siden aktiv immunisering vil kunne innledes og valpen(e) vil være i stand til å oppnå varig immunitet.
Valpen skal i tillegg revaksineres ved 16 ukers alder og deretter årlig.

Dersom smitterisikoen anses som høy, eller det generelt er høyt smittepress i kennelen, vil det kunne være aktuelt å starte vaksinering av valpen(e) før alderen på 12 uker er oppnådd.
I spesielle tilfeller med ekstremt høy fare for smitte, kan valpen(e) vaksineres helt ned mot 6 ukers alder.
Flere oppdrettere velger allikevel at valpene får sin første vaksine rundt 8 ukers alder, slik at den har fått sin første vaksine før levering.

Viktig å huske på; Uansett hvilken årsak eller grunnlag, må man imidlertid regne med at vaksine(r) som er gitt før en alder på 12 uker, vil resultere med redusert effekt, og ytterligere dose ER nødvendig for å sikre tilfredsstillende beskyttelse.

«Grunnvaksinering»

De vaksinene en hund får iløpet av sitt første leve år, blir ofte omtalt som «grunnvaksinering».

Anbefalingene til WSAVA (World Small Animal Veterinary Association), er at valpen vaksineres mot smittsom leverbetennelse ved både 12 og 16 ukers alder.
Årsaken til at det anbefales revaksinering ved 16 ukers alder, er fordi at til å med den vaksinen som blir gitt ved 12 ukers alder, ikke alltid gir god nok beskyttelse.
Begrunnelsen for dette:
1. Immunapparatet til valpen(e) er ikke er godt nok utviklet til å kunne respondere optimalt på vaksinen.
2. Valpen har fremdeles så mye antistoffer (som har blitt overført fra mor) at valpen ikke responderer på vaksinen.

«Enkelt forklart» betyr det hele at det finnes 2 alternative løsninger, i forhold til vaksineringen av valpen den første tiden:

Vaksinasjon gitt ved:Hund – Alternativ 1Hund – Alternativ 2
(6) 8 uker /Før 12 ukerX
12 ukerXX
16 ukerXX
=Beskyttet inntil 1år= Beskyttet inntil 1år
1 års alderXX
= «Grunnvaksinert»
= «Grunnvaksinert»

Videre anbefales det at hunden blir revaksineres årlig.
Hvert år vaksineres det mot kennelhoste og hvert 3 år vil det i tillegg til kennelhoste vaksineres mot valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus.

Generelt vaksine program for hund er som følgende:

 • 12 uker: DHP** + BbPi – Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og «sprut i nesen» som beskytter mot kennelhoste
 • 16 uker revaksinering – DHP** + Bbpi – Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og «sprut i nesen» som beskytter mot kennelhoste
 • 12 mnd (1 år) DHP** + BbPi – Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og «sprut i nesen» som beskytter mot kennelhoste
 • 2 år BbPi – «sprut i nesen» – Beskytter mot kennelhoste
 • 3 år BbPi – «sprut i nesen» – Beskytter mot kennelhoste
 • 4 år DHP** + BbPi – Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og «sprut i nesen» som beskytter mot kennelhoste
 • 5 år BbPi – «sprut i nesen» – Beskytter mot kennelhoste
 • 6 år BbPi – «sprut i nesen» – Beskytter mot kennelhoste
 • 7 år DHP** + BbPi – Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirusog og «sprut i nesen» som beskytter mot kennelhoste
 • Osv….

Bokstavene som ses i forbindelse med vaksinene står for følgende:
Valpesyke (D)
Bordetella bronchiseptica (Bb)
Parvovirus (P)
Smittsom leverbetennelse (H)
Kennelhoste (Pi)
(Det finnes forskjellige vaksiner på markedet mot kennelhoste. Hvilken vaksine som blir brukt, avhenger av smittepresset og en vurdering veterinær foretar utifra en dialog med eier.

Mest kjente tilleggsvaksiner:

 • Rabies vaksine
 • L4 vaksine (Leptospirose)
 • Herpes vaksine

Rabies vaksine er en av de tilleggsvaksinen hunden må ha, ved reise til/fra utlandet. Rabies vaksinen vil i tillegg kunne være hensiktsmessig, om man oppholder seg på steder hvor man omgås mange andre hunder eller deltar på forskjellige aktiviteter (utstilling/ konkurranse/ hundeparker o.l.)
Vaksinering mot Leptospirose er anbefalt ved reise til Sør og Øst Europa.
Herpes vaksine er derimot «mest kjent» innenfor oppdretter miljøet, da dette er en syksom som oftest smitter via slimhinner og blod. Foster kan bli smittet via morskaken og ved fødsel via slimhinner.

Andre tilleggsvaksiner:

 • Leishmania vaksine
 • Borrelia vaksine

Leishmania vaksine som beskytter mot Leishmaniose, gis hovedsakelig ved reise til Middelhavslandene, Portugal, Latin-Amerika, Nord- og Øst-Afrika og Sør- og Øst-Asia.

Borrelia vaksine beskytter mot bakterien Borrelia som overføres via Flått. Denne vaksinen kan gis til hunder som ferdes i områder hvor det er mye flått. Men flåtten kan overføre flere sykdommer en kun Borrelis.

Sykdommer som flåtten kan overføre:

 • Borreliose (Lyme-disease)
 • Skogflåttencefalitt (hjernebetennelse)
 • Babesiose
 • Anaplasmose
 • Harepest (tularemi)

Overvaksinering

Dette er et samtale emne som bare blir større og større, og det er et tema for seg selv.
Men vi mener at det ikke finnes noen gode grunner, til at det blir vaksinert utover det som er NØDVENDIG og anbefalt.
Ta kontakt med en fagkyndig veterinær, utifra en dialog vil det bli gjort en vurdering av hvilke vaksiner som vil kunne være aktuelt og nødvendig i hvert enkelt tilfelle.

OBS:

Beskrevet vaksinasjonsregime ovenfor, vil kunne variere noe – avhengig av hvilken vaksine det omfatter, smittepress, eksponering risiko, hundens bruk o.l..
Derfor anbefaler vi at du tar kontakt med din faste veterinær, hvor det vil bli gitt en anbefaling som er tilpasset ditt hundehold.

Det som er beskrevet over, er de mest kjente og vanlige vaksinene.
Men det finnes flere forskjellige og utrolig mange varianter av vaksinene –
dog, så er det mange «vi» aldri har hørt om.
JEG mistenker at dette bland annet er fordi det finnes «enklere og billigere» løsninger på markedet, selv om det kanskje ikke skulle være det beste alternativet for dyret? Vel, Hvem vet?


Et av våre innlegg som omhandler vaksinering:

Facebook innlegg datert 18. Juli 2019 av Trine Padøy v/ Team NosAdMetam

Noen ganger så ender våre helt hverdagslige rutine besøk hos veterinæren med katastrofale utfall…. 🤯
Men ut av alle di forskjellige scenarioene vi har vært borti, så var dette desidert det som var mest uventet og det kom som lyn fra klar himmel…. 😨

Min lille kjære hund som får sin 7 vaksine hos veterinær (jeg teller ikke med rabies vaksiner!) fikk for første gang en allergisk reaksjon, og det en helt ekstrem allergisk reaksjon….!!!
Dem på klinikken hadde ikke sett eller opplevd lignende…
Jeg har selv sett hunder få allergiske reaksjoner på vaksiner før, en hevelse rundt/ved området vaksinen ble gitt, ømhet, nedsatt allmenntilstand o.l.
Men shit……. detta utvikla seg fra A-Å raskere enn hva folk fikk kobla til ledninger og pumpa inn både det ene og det andre, i et håp om å få stoppa utviklinga – da det i verste fall ville stenge helt av og gi livstruende oksygenmangel..

Dermed endte en helt vanlig vaksinering kl 12.00 opp med å bli et fullstendig kaos, med et intenst virr varr av følelser, tanker og bekymringer… For å ikke snakke om veterinærer meg her og der…. Så alle de værste tankene raste rundt som en tornado helt til det ENDELIG begynte å roet seg…

Reaksjonen oppstod ca 2 timer etter at han fikk vaksinen, og eskalert iløpet av minutter!!!
Man kunne klart å tydelig se at det kom frem hevelser – kul på kul på kul som vokste frem og ble større og større… fra hode, snute, hals, nakke, ører, nedover bryste, ned langs frembena, bak over hele ryggen, nedover lårene etc.
Sorry men FY FAEN….!!!!

Allergisk reaksjon på vaksinering
Hunden er full av kuler, hevelser og er hoven. Innlagt veneflon og får medisinsk behandling
Allergisk reaksjon på vaksine

Heldigvis…. etter x antall timer og mange grufulle tanker, såg ting ut til å være under kontroll og vi kunne etter hvert tenke på å dra hjem…

Så på det siste bildet nederst i h.hjørne som ble tatt ca kl 4 i natt, har omsider gogutten funnet seg tilrette her hjemme og vi var alle sånn passelig klare for å ta natta 💤💤💤
Selv om faren ikke var 100% over, da det i teorien når som helst kunne begynne igjen – har det heldigvis gått bra og idag har vi bare vært hjemme og slappa av alle man alle…

Så gårsdagens lærdom og dagens tips til alle dere andre med hunder, ALDRI tenk tanken på å dra langt vekk ifra fagkyndig hjelp ila de første 30-60 minuttene, selv ikke ved noe så enkelt som en vaksine…

Takk og lov for at vi faktisk satt rett utenfor klinikken i går, når dette skjedde…. Ellers kunne dette endt riktig ille..

Sist men ikke minst, tuuuuuuusen takk til dere som var der for oss når dette skjedde ❤
Dere vet hvem dere er 😉❤☺️🤗😘

Utklipp – et par kommentarer fra Facebook innlegget:

Av Team NosAdMetam: Bilde m tekst

Nøyaktig samme hund 💗
Omtrent 32 timer etter han fikk vaksinen som forårsaket den allergiske reaksjonen han fikk 😏

Av «følger»:

Shit😳😲 Så glad det endte godt💙 Man tenker lissom ikke over disse farene når man tenker på en helt vanlig vaksine man har dratt for å ta så mange ganger uten problemer… Fortsatt god bedring til lillegutt💙

Svar til «følger» av Trine

Det kan du trygt si… 😧
Det kom virkelig som et lynnedslag og eskalerte på stadie som en ukontrollert skogbrann 😱
Det var helt jævelig…. Mellom hver gang jeg løfta blikket ut i rommet for å kjapt observere hva og hvor folka i rommet var så var det både nye kuler og nye område på kroppen som ble påvirket…
Så her var det kun et tidsspørsmål før konsekvensene av reaksjonen kunne resultert i min største frykt…. 🤢😰

Før dette hadde jeg virkelig ingen slike bekymringer ifb. vanlige vaksiner av voksne hunder i det hele tatt….
Derimot når det kommer til Rabies vaksine så vet jeg at det alltid er en risk.
Men etter denne opplevelsen fikk jeg jaggu fornyet perspektivet på vaksine generelt, uansett type…. 😬

Heldigvis og takket være at vi bokstavelig talt satt på parkeringsplassen utenfor klinikken, så gikk det bra denne gangen… ❤
Men hadde vi vert lengre unna, så ville det ikke vært noen garanti for at vi hadde sitti her alle man alle den dag idag…

Men alt ser ut til å være tipp topp med han nå ❤

Innlegg slutt.

Har du spørsmål, ønsker du mer informasjon vedrørende vaksinering?
Eller våre opplysninger på denne siden er mangelfulle…
Ta gjerne kontakt med oss pr mail: team@nosadmetam.com