OBS: Siden er ufullstendig!
Klo og pote stell
Hvorfor:
Hundens klør vokser jevning, på lik linje som våre egne negler.
I det fri så ville en hunden naturlig greid å holde sine klør i sjakk på egenhånd.
Den ville brukt poter og klør på en helt annerledes måte enn hva den gjør som husdyr. Ved tanke på anvendelsen så kan du tenke på hvordan en ulv opptrer, den ferdes i mark, skog, fjell og berg. Der blir blandt annet klørene slitt narturlig ved generell bruk. F.eks. så bruker den klørene til å få grep/holde seg fast når den passerer glatte berg, befinner seg i bratt og ulendt terreng, ved jakt og ved tillaging av hi/skjul for vær og vind.
Kort fortalt så vil et dyr som lever i det fri ha en helt annerledes bruk enn hva et husdyr noen sinne vil ha.
Hunder vil derfor ikke få denne naturlige ned slipingen av klørene. Siden dem som oftest lever innendørs, går turer på stier, veier etc. og ofte luftes på gressplener (noe som går inn under definisjonen «mykt underlag».
Om hundens klør ikke vedlikeholdes og dermed blir for lange, så vil dette forårsake ubehag, smerter og irritasjon for hunden. Forløpet av dette vil til slutt kunne resultere med feilstilling i poter, bein og kropp, som vil skape store problemer for hundens helse.
Det er derfor særdeles viktig at man følger opp og vedlikeholder hundens klør og poter.
Hva bør man tenke på?
Først og fremst så bør man lære seg hvordan hundens klør er bygd opp samt hva man skal ta hensyn til. I tillegg hvordan hundens klør bør se ut og hva man må gjøre i forhold til det å kunne holde hundens klør på et tilfredsstillende nivå.
Generelt:
- Lære deg hvordan du behandler og vedlikeholder klørne og potene – dette er noe man i de fleste tilfeller kan få hjelp til av sin oppdretter.
- Hvilket utstyr man skal/bør bruke
Her er det vanvittig mye å velge mellom.. Se etter noe som kan passe til sitt bruk, hvor det må tas hensyn til hundens størrelse, type klør og størrelsen på din hånd.
Prøv deg frem og finn din (og hundens) favoritt! - Husk å ha godt lys når du holder på
- Blodstopp kan alltid være kjekt å ha lett tilgjengelig.
- Om hunden har mye pels under potene så bør denne trimmes.
OBS:
Utstyret blir slitt og MÅ skiftes jevnlig, man kan f.eks. ikke bruke den samme klosaksen over en lengre periode. Den vil bli slitt og da vil den klemme hundens klo istedenfor å kutte den tvert av, noe som vil være utrolig ubehagelig for hunden (og smertefullt)
Hunder med lang pels og-eller som oppholder seg mye på mykt underlag kan ha behov for at noe av pelsen under potene trimmes bort, da denne pelsen naturlig ville blitt slitt bort etter hvert i det fri. Lang pels under potene vil kunne skape irritasjon, og det vil kunne feste seg møkk, snø o.l. som vil være ubehagelig. Men fjern IKKE pelsen som ligger mellom selve pote putene, denne skal være der!
Hvor ofte:
«Ved behov» – Gjennomsnittlig så bør man gå over potene og klørne 1 gang i uken.
OBS: Klotrimm er noe som krever tilvenning
Kloklipp
Tålmodighet – Respekt – Forståelse
= Harmoni