Mat som er farlig, giftig, skadelig eller usunn for hunden din

De fleste av oss vet at en del menneskemat ikke er egnet for hunden og at menneskemat kan være både giftig og skadelig for dem…

Graden av forgiftning og alvorligheten av at hunden får i seg farlige stoffer avhenger av mengden av den aktuelle matvaren hunden har fått i seg og den individuelle sensitiviteten hunden har.
Den beste regelen for å unngå forgiftning som i verste fall kan resultere i at du mister din kjære hund er å ikke gi hunden menneskemat, i hvertfall ikke matrester fra sammensatt mat, ferdigmat og mat du ikke kjenner til eksakt hva innholdet er for noe.

F.eks. sjokolade, druer og rosiner er giftige for hunder.
Selv små mengder kan føre til skader på indre organer og i verste fall død

Men hvor mye er egentlig for mye?

–Mer info kommer–

Druer og Rosiner:

Det finnes rapporter som viser at så lite som tre gram rosin per kilo kroppsvekt, og 20 gram druer per kilo kroppsvekt, kan gi forgiftning og-eller resultere i akutt nyresvikt.
Har hunden fått i seg druer eller rosin så vil den kunne reagerer ved at den begynner å kaste opp, normalt skjer dette innenfor ca 12 timer.
Symptomene kan «la seg vente på» og derfor bør man holde hunden under nøye oppsyn de kommende 24 timene. Symptomer man bør være observant på inkluderer nedsatt appetitt, hyperaktivitet, løs mage/diaré, buksmerter, redusert behov for urinering og apati.
Oppstår noen av overstående symptomer bør du umiddelbart kontakte veterinær!

Løk

Uansett hvilken form løken skulle være (rå, tørket, pulver) så vil den inneholde disulfider og sulfoksider (tiosulfat), som begge vil kunne skade hundens røde blodlegemer og resultere i blodmangel (anemi).
Løk kan rett og slett forusake hemolyse, som betyr at de røde blodcellene sprekker. Det er selvfølgelig avhenging av hvilken dose hunden blir eksponert for.
En studie viser at en hund kan utvikle lav blodprosent som følge av at at de røde blodcellene sprakk, etter at de hadde fått i seg ca 30 g løk per kg kroppsvekt daglig i 3 dager.

Sjokolade:

I sjokolade finner vi et stoff vi kaller metylxantiner, dette stoffet inkluderer blant annet teobromin og koffein.
Spesielt farlig er mørk sjokolade og kakao, som inneholder mye av et stoff som heter teobromin. Lys sjokolade inneholder også teobromin, men det er lavere konsentrasjoner av dette stoffet i Lys sjokolade.
Det er kort fortalt Teobromin som er det stoffet som er farlig for hunden!

En Teobrominforgiftning vil ramme hundens nervesystemet, hjerte, blodsirkulasjon og muskelsystem.

Det er regnet frem til at så lite som 9 gram mørk sjokolade per kilo kroppsvekt kan være en dødelig dose for en hund.

Årsaken til at Sjokolade er farlig for hunden din er at sjokolade inneholder et stoff kalt metylxantiner, om hunden får i seg dette stoffet så kan det føre til at hunden får oppkast, diaré, økt drikkebehov, feber/høy kroppstemperatur, muskelkramper, unormal hjerterytme og buksmerter.
Det finnes også Metylxantiner i koffein-drikker, så har du tilfeldigvis en hund som viser interesse for sånt så bør du vær obs her også…

Målet på hvor farlig sjokolade, kakao eller kaffen er, angis i LD50 (dødelig dose blant 50 % av testsubjektene) av metylxantinene per kilo kroppsvekt hund:
– Koffein 140 mg/kg
– Teobromin 250-500 mg/kg

Kaffe og Koffeinholdige drikker

I kaffe og koffeinholdige drikker finnes det samme stoffet som vi finner i sjokolade, dette stoffet kaller vi metylxantiner som inkluderer blant annet teobromin og koffein. Det inkluderer te, cola, energidrikker m.m. som også inneholder disse stoffene.
En forgiftning forårsaket av kaffe og- eller annen koffeinholdig drikke vil gi samme type symptomer som ved sjokolade forgiftning.

Mat med høyt fett- og saltinnhold

Dersom hunden får veldig fet og salt mat er det stor sannsynlighet for at den vil få mageproblemer, både oppkast og diaré. Ved at hunden spiser dette er det risiko for at den kan få betennelse i bukspyttkjertelen. En slik betennelse er smertefullt og fører til at hunden får diaré og oppkast. Heldigvis kan dette oftest bli behandlet, men noen ganger er det så alvorlig at hunden må avlives.

Kattemat

Har du opplevd at hunden din forsyner seg av kattematen? Vel, dette er noe du bør unngå at hunden gjør. Da kattemat inneholder høyere nivåer av protein- og fett enn hva som er bra for hunden. Under kan du lese mer om potensielle konsekvenser ved at hunden får i seg for mye fett

Fett/Fet mat

Mat med høyt fett innhold kan føre til pankreatitt (Betennelse i bukspyttkjertelen).
Om du f.eks. sitter å spiser, skjærer av fettet på koteletten din og vurderer om du skal gi dette til hunden – IKKE gjør det! Hunder skal faktisk ikke ha så mye fett, så fett-avskjær bør man unngå å gi eller at blir gitt til hunden..

Bein «rester» fra menneskemat

Her risikerer man at hunden kan få forstoppelse, livstruende skader på grunn av skarpe beinsplinter i tarm eller magesekk og at hunden kan knekke tenner.

Salt

Salt kan forårsake ubalanse i elektrolyttnivået til hunden, dehydrering og potensielt diaré.

Tyggis – Tyggegummi

I tyggis/tyggegummi så finnes det et stoff som heter Xylitol…
Dette stoffet er svært giftig for hunder, selv i små mengder. Xylitol kan føre til at hunden får lavt blodsukker, kramper og leversvikt

Avokado

Avokado inneholde et toksin som kalles persin som hunder ikke er spesielt mottakelige for. Men det er det at stenen i avokadoen kan sette seg fast i tarmen som er farligst.

Søtstoff i godteri

Nøtter

Generelle tegn på at hunden har blitt forgiftet:

Tegnene på forgiftelse avhenger selvfølgelig av hva hunden har fått i seg. Men symptomer som nedstemthet, slapphet, kvalme og sikling, skjelvninger og kramper bør vekke mistanke.
Noen typer forgiftninger vil kunne gi akutte symptomer, mens andre kan komme gradvis over dager eller til å med uker….
Så pass godt på hva din firbente lille venn får i seg 🐾